top of page

Spelen met je kat, simpel toch?


Het is geen geheim dat de kleine tijgers die we in huis hebben al eens graag jagen en spelen. Het is belangrijk dat wij als eigenaar de kat stimuleren om te spelen aangezien dit zowel de mentale als fysieke gezondheid bevordert. Hoewel je hier niet veel voor nodig hebt of voor moet kunnen, worden er toch regelmatig een aantal ‘fouten’ gemaakt tijdens het spelen. Hieronder zijn een aantal veelvoorkomende fouten en tips hoe je het beter kan doen.


1. Jachtspel met de hand

Je kent het wel. Je zit lekker lui in de zetel en jij/en of je kat komen plots in een speelse mood. Je bootst met je hand een prooi na waar je kat vervolgens op springt en in je hand begint te bijten. Jij vindt dit allemaal erg schattig en leuk, maar toch is het niet zo onschuldig als het lijkt. Het probleem dat hierin schuilt is dat je kat het verschil niet meer weet tussen een hand en een prooi. Nu kun je nog zeggen dat dat voor jou niet zoveel uitmaakt. Tot dat je oma of het kindje van je zus op bezoek komt en je kat al spelend op hun hand begint te jagen en erin te bijten. De kat ziet namelijk het verschil niet tussen jouw hand of die van iemand anders. Om dit scenario te voorkomen zorg je er dus voor dat je nooit je hand gebruikt om te spelen met de kat maar dat je een speeltje gebruikt waar de kat wel op mag jagen.


2. Speelgoed laten liggen

Veel mensen laten alle speeltjes van de kat liggen zodat ze er mee kan spelen wanneer ze wil. Dit is echter niet ideaal aangezien een kat prooigewenning kent. Dit houdt in dat katten een prooi of speeltje na een bepaalde tijd gaan herkennen en beseffen dat deze al lang ‘dood’ is, dus ze er ook niet meer mee kunnen spelen of op jagen. Daarom is het belangrijk om telkens wanneer je kat klaar is met spelen, het gebruikte speelgoed terug op te bergen. Zo zal ze interesse blijven hebben wanneer het speeltje terug bovengehaald wordt. Daarnaast is het voor jezelf ook wel fijn als je woning telkens terug opgeruimd en netjes is. Een echte win–winsituatie dus 😉.


3. Speelhengel voor de neus van de kat bengelen

Een volgende vaak voorkomende fout is dat mensen met de speelhengel achter hun kat aangaan i.p.v. omgekeerd. Ze denken dat de kat dit leuk vindt en zo de interesse kunnen opwekken. Als je met de speelhengel speelt is het echter net de bedoeling dat je deze telkens weg van de kat beweegt. Zo zal de kat denken dat dit een prooi is die wegloopt, zoals het in de natuur ook gebeurt. Dit zal bij de kat meteen haar natuurlijk jachtinstinct oproepen waardoor ze er snel achteraan holt. Zo kan ze op een speelse manier aan haar natuurlijke jachtbehoefte voldoen en krijgt ze tegelijkertijd haar beweging.

4. Spelen tot de kat uitgeput is

Het is erg belangrijk dat een kat dagelijks voldoende activiteit en beweging krijgt. Al zeker bij een binnenkat moet men dit voldoende stimuleren aangezien zo onder andere het risico op een aantal gezondheidsproblemen kan verminderen. Toch is het niet de bedoeling dat je blijft doorspelen tot de kat zit te hijgen omdat je denkt dat ze dan pas voldoende bewogen heeft. Het gevaar is namelijk dat een kat haar limiet niet kent omdat haar instinct om te jagen veel te groot is. Daarom zal ze blijven achter de prooi aan gaan, ook als ze al lang uitgeput is. Het wordt aangeraden om een aantal keer per dag korte speelsessies van ongeveer 5 minuten te houden waarbij de kat zich volledig kan uitleven. Zo geraakt ze niet helemaal uitgeput en komt ze toch voldoende aan haar benodigde beweging en spelstimulatie.


5. De kat zelf spel laten initiëren

Het is natuurlijk gemakkelijk wanneer je kat zelf begint te spelen met een speeltje en dat jij ondertussen wat anders kan doen. Toch is het belangrijk dat jij het spel in gang gaat zetten en de kat dit niet altijd zelf laat doen. Zo gaat de kat haar interesse in het speelgoed behouden en gaat ze extra gestimuleerd worden om er achteraan te gaan. Volwassen katten gaan dit daarnaast ook amper nog zelf doen, waardoor ze gefrustreerd kunnen worden omdat er niet aan hun jachtbehoefte voldaan kan worden. Zie het spelen niet als een must om te doen, maar als een leuk moment van ontspanning voor zowel jou als voor je kat.



Ik hoop met deze tips jullie als katteneigenaars geïnspireerd en gemotiveerd te hebben om zoveel mogelijk plezier te hebben samen en te zorgen voor EXTRA gelukkige katjes!


Vriendelijke pootjes🐾


Maxime,

Petnurse at home


14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page